Är vanilj nyttigt?

I korthet

De flesta människor uppskattar vaniljbönor för deras aromatiska doft och söta smak, men dessa bönor har faktiskt hälsofördelar.

Vaniljbönor är tillsammans med saffran och en handfull andra, en våra mest prisade ingredienser. Medan de har gjort sig världskända för sin smak och arom, så har vaniljbönor alltså också hälsofördelar som vi kommer undersöka i denna artikel.

Vaniljbönan

Vaniljbönor är långa tunna stänger från orkidéer. Dessa vanilj-producerande orkidéer odlas i stor utsträckning i rent kommersiella odlingar. Då orkidéerna trivs i tropiska, fuktiga förhållanden så är det inte förvånande att de största producenterna i världen är länder som Madagaskar, Indien, Indonesien, Dominikanska Republiken och Puerto Rico.

Många tror felaktigt att ’vaniljbönor’ är de små svarta prickar som man ser inuti en vaniljstång, men så är alltså inte fallet. Vaniljbönan är hela den mörka stången som du säkert känner igen på bild om du inte själv haft en i handen.

Vaniljbönor är kända världen över på grund av sin starka, aromatiska och söta doft. När vaniljen är mogen så är bönorna vaxartade, mörkbruna, nästan svarta och fyllda med små bruna prickar. Det finns tre distinkt olika klassningar av vaniljbönor: Bourbon-Madagaskar, Mexiko och Tahiti.

Vaniljbönor som skördats, torkats och fermenterats ligger på hög.Vaniljbönor har ingen smak eller arom när de först planteras och under tidig ålder. Industrier som tillverkar vanilj i kommersiellt syfte utvecklar aktivt vaniljdoften och smaken under hela processen. Orkidéer som skapar den sötaste och finaste vaniljdoften har odlats fram under århundraden. Plantorna ges optimala förhållanden för att ge näring till sina stänger. När vaniljbönorna plockas så doppas de omedelbart i kokande vatten för att stoppa en fortsatt tillväxt, något som skulle göra att smaken dämpas. De lindas sedan in och får lufttorka och svettas i direkt solljus för att torka. Denna torkprocess varierar både i teknik och längd och kan vara upp till 30 dagar. Vidare fermenteras bönorna i upp till 6 månader.

När de har fermenterat klart och doften är utvecklad så säljs bönorna ofta vidare i form av pasta, pulver eller hela. Denna process skapar den vaniljsmak och doft som vi tar för givet idag.

Vaniljpasta produceras genom att skrapa ut vaniljbönan och fylla insidan i en tjock sirap gjord på socker och vatten. Pastan tar smak av vaniljbönans insida och är alltså inget annat än en smaksatt socker-sirap.

Vaniljpulver tillverkas i motsats direkt endast av torkade vaniljbönor som pulveriseras. Detta normalt helt utan tillsatser som socker eller alkohol.

De 3 olika vaniljtyperna

Listat i popularitetsordning

  1. Bourbon-Madagaskar vanilj Vanilla Planifoli Bourbon Madagaskar är en mycket tunn och lång vaniljböna med en kraftigt rik och söt smak. Bourbon vanilj har den sötaste smaken och doften av alla tre typer av vanilj och detta är huvudsakliga anledningen till dess enorma popularitet.

  2. Tahiti vanilj Vanilla TahitensisDenna vanilj odlas främst på Tahiti och Bora Bora. Tahitivanilj är lite kortare och tjockre än de andra vaniljsorterna och har en högre andel olja. Smaken är mycket söt och karamellaktig.

  3. Mexikansk vanilj Vanilla Planifoli Denna variant har den tjockaste och mörkaste vaniljstången. Smaken varierar från är mjuk och len till tydligt kraftig. Generellt är den mexikanska vaniljer dock inte lika kraftig i doften som de andra trå sorterna.

Är vanilj nyttigt?

Ja, vaniljbönan har flera egenskaper som gör att vi kan klassa den som nyttig. De flesta människor uppskattar vaniljbönor i vardagen för deras doft och söta smak, men bönan har faktiskt hälsofördelar. Forskning har gjort starka kopplingar mellan vanilj/vanillin till ett antal positiva effekter.

Vaniljbönor har starka antioxidanter i sig som hjälper till att förhindra cell- och vävnadsuppdelning, stimulera kroppens naturliga återväxt och rensa kroppen från fria radikaler. Antioxidanterna skyddar också immunsystemet, minskar kroppsstress och uppmuntrar snabbare återhämtning från skador eller sjukdomar.

Studier har visat att vanillin kan hjälpa till att lindra inflammatoriska tillstånd som reumatoid artrit och autoimmuna sjukdomar som MS. Vidare visar vissa studier en positiv påverkan av vanillin att hjälpa sänka kroppens kolesterolnivåer. Vaniljbönor kan även ha en positiv inverkan på människans metabolism i egenskap att den ökar metabolismens effektivitet, dock är detta inget som är bevisat.

Vad i vaniljen är nyttigt

Som vi nämner ovan innehåller vaniljbönan ett stort antal starka antioxidanter. Ötöver detta så har vanilj små spår av viktiga mineraler: magnesium, kalcium, mangan, kalium och zink. Även vitaminer återfinns i vaniljbönan och då framförallt B-vitaminerna B1 tiamin, B2 riboflavin, B3 niacin, B5 pantotensyra och B6 pyridoxin. Halten av vitaminerna och mineralerna i vaniljbönor är dock föhållandervis låg jämfört med andra livsmedel.

  1. Magnesium Magnesium är en viktigt mineral som är nödvändigt för övergripande hälsa då det hjälper till att kontrollera våra nervsystem. Det hjälper både avslappning och energiproduktion. Magnesium är också nödvändigt för hälsosamt blodtryck och blodsocker nivåer.

  2. Kalium Alla växtbaserade livsmedel är egentligen rika på kalium och vaniljbönor är inget undantag. Kalium är ett ytterligare en mineral som spelar en viktig roll i hälsosamma blodtrycksnivåer. Kalium hjälper till med vattenreglering och kontroll av elektrolytbalans i kroppen. Kalium hjälpa till att slappna av blodkärlen vilket i sin tur kan minskar stress och spänning.

  3. Kalcium är känt som ett avgörande mineral för benhälsan. Men kalcium är mycket mer än bara för våra ben. Kalcium reducerar kortisol i kroppen, vårt stresshormon. Kalcium finns rikligt i det växtbaserade kungariket och även i vaniljbönor. Medan mat som gröna, vita bönor och chia frön är högre i kalcium än vaniljbönor, ger bara en matsked vaniljböna pulver fortfarande en riklig dos som hjälper till att slappna av och minska stressen.

  4. Mangan Mangan är väsentlig för ett hälsosamt humör, ämnesomsättning, optimal nervfunktionsfunktion och assimilering av andra näringsämnen. Det finns i många nötter, frön och råkost som kakao, vanilj, och chia frön. Vaniljbönspulver är faktiskt förvånansvärt rikt på mangan.

Hur kan man använda vaniljbönor för hälsan?

Prova vaniljolja direkt på huden för att tackla infektioner som orsakar akne. Vaniljoljan kan även påskynda hudens läkningsprocess, framför allt vid läkande av ärrvävnad. Behandling med vaniljolja kan även hjälpa till att läka brännskador och sår.

Använd en kombination av vaniljolja och bärolja för att stärka håret och aktivera blodflöde till din hårbotten. Vaniljens egenskaper är kända för att uppmuntra tillväxten och produktionen av friskare hår.

Om du vill hämma kräkningar, diarré, kramp eller dålig mage så rekommenderar vi att du provar ett vaniljbaserat örtte vara till hjälp. Du kan även prova en blandning av vaniljextrakt och varmt vatten som du dricker. Du kan även gurgla det varma vaniljvattnet för en typ av dämpande effekt i halsen.

Vad är vaniljolja?

Vaniljolja är en olja som utvinns ut vaniljbönan. Vaniljolja kan användas för att doftsätta andra oljor, oljeblandningar, tvålar eller schampon. Det kan även användas direkt på huden för aromaterapi och massage.

En svensk komersiell vaniljoljeförpackning.Vaniljolja är inte en eterisk olja som pressas ur bönan. Istället utvinns vaniljolja normalt från hela vaniljstången med superkritisk extraktion. En annan mindre bra metod för att göra vaniljolja är extraktion med hjälp av lösningsmedel eller kemikalier. Vaniljolja kan även blandas ut med syntetiska material i handeln. Var kritisk när du köper vaniljolja, framställningsmetoder och kvalitet kan variera något enormt. Det bästa är att skapa en egen hemmagjord vaniljemulsion av ekologisk vaniljstång.

Vaniljolja används inom aromaterapi där den anses ha lugnande och läkande egenskaper. Den kan även hjälpa till mot känslor av illamående och kväljningar hos vissa personer.

Vaniljolja används på huden för att lindra brännskador, främja hälsosam hud och även för att öka på hårväxten. Personer med muskel- eller ledsmärta kan ibland även använda vaniljolja muskelmassage.

Vanillinet i oljan innehåller antioxidanter och har antispasmodiska egenskaper, kan påskynda läkningen av sår och kan hjälpa lindra magproblem och mild feber.

Vanilj är en känd allergen. Om du upplever allergiska symptom i samband med användning av vaniljolja så ska du sluta använda den omedelbart.

Inläggsförfattare: Amanda Blom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *