Börja med multisport – för hälsan

Multisport är en träningstrend som florerat ett antal år i Sverige nu. Det är i grunden en konditionssport som kombinerar flera sporter så som skidor, cykel, vattensporter, inlines, löpning och klättring.

När man tävlar eller tränar multisport är det inte ovanligt att flera av dessa sporter utövas inom samma dag eller till och med samma tävling. I denna artikel ger vi dig en introduktion till multisportens värld, och hoppas på så sätt väcka ditt intresse.

Multisport och hälsan

Multisport är en suverän sysselsättning för dig som vill förbättra ditt välmående och hälsa. Det är en sport som du antingen kommer fastna direkt för eller avfärda. De som fastnar blir ofta mycket inbitna och utövar sporten ofta. Att utöva en konditionssport regelbundet är något av det bästa du kan göra för din livsstil och din livshälsa. Om man ska orka göra en konditionssport regelbundet så måste man tycka det är roligt i längden – det är detta som gör multisport så bra. Inte nog med att det är en äventyrlig och spännande träningsform, den kombinerar också så många typer av sporter så du aldrig kommer tröttna på en enskild.

Hur börjar man med multisport?

Multisport är något man kan göra själv. Allt du behöver är ett par löparskor, vandringskängor, cykel, rollerblades, simbyxor eller annan utrustning för någon av grenarna inom multisport. Det räcker till och med att du väljer två av dessa och bara ger dig ut genom dörren. Spring i 30 minuter och byt sedan till cykel. Utmana dig själv med en omgång mountainbike eller varför inte en sträcka simning i närmaste sjö på sommaren. Men det kan ju självklart vara roligt att ha en partner …

Träna multisport med andra

Det finns massor med multisport tävlingar i Sverige. Ett bra sätt att börja är att åka och titta på ett multisport event i närheten och titta på, prata med folk och skapa kontakter. Du kommer lära dig massor. När du sedan börjar så kan du prova på någon av tävlingarnas korta banor, och när du känner dig mer säker så även de längre. När du kommit så långt vet du vad det handlar om. Kanske vill du ha ännu andra/större utmaningar, då finns det massor med häftiga tävlingar. Begränsada dig inte till Sverige, multisport är en perfekt sport att göra på resande fot. Det finns ingen tung utrustning att packa med och du får en mycket aktiv och livlig semester!

Utrusting

Multisport kräver egentligen inte massor av utrustning. Det är lite vad du själv gör det till. Du kan köpa ett par löparskor som du använder för alla discipliner, eller så kan du köpa speciella skor för varje disciplin. Självklart kommer det även ner till ditt val av sport. Vill du träna paddling regelbundet som del av din träningsregim så kommer du till slut behöva investera i en kanot.

Många multisportare investerar i träningsklockor, för att hålla koll på tiden, pulsen och annat under träningen. Det kan behövas annan utrustning såsom pannlampor för att springa i mörker, ryggsäckar eller magbälten och kanske även vattentäta påsar för att hålla kartan och plånboken torr under simturen. Andra köper tekniska kläder som strumpor, vantar, tights och shorts för de olika disciplinerna. Då nästan alla dessa sporter utövas utomhus så kan man behöva varma och funktionella kläder för alla väderlekar. Det finns ett par bra butiken som inriktar sig specifikt på produkter för multisport. En av dessa är multitriatlon.se som har massor av häftiga produkter för sporten. Butiken har sålt multisport produkter i Sverige sedan 2004 och har stor erfarenhet. Man kan alltid fråga deras experter när man handlar via deras kundservice om man är osäker.

Inläggsförfattare: Amanda Blom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *