Finns det hälsorisker med permanent makeup?

Tatueringar och permanent makeup (en slags tatuering i miniformat) innebär alltid en viss hälsorisk. Det är en av orsakerna till att Socialstyrelsen har tagit fram materialet ”Piercing och tatuering – hälsorisker samt gällande lagar och regler” (Kan laddas hem här). Som konsument bör man vara medveten om riskerna men även välja vägar som minimerar riskerna rejält.

Bör aldrig utföras på egen hand

Kvinna med permanent makeupDet är möjligt att köpa produkter för permanent makeup via en rad E-butiker. En av de större i Norden är BelleStore.se. En E-butik som tydligt markerar för sina kunder att produkterna inte är tänkt för hemmabruk. Primärt säljer butiken till skönhetssalonger där personalen har en bred utbildning i hur produkterna ska användas. Det är alltså mycket viktigt att varken tatuering eller permanent makeup sker av personer utan utbildning.

Undvik smittospridning

En risk med tatuering är den smittospridning som kan ske. Det kan ske mellan personer men även genom att bakterier pressas ner under huden via tatueringsverktygen. Dagens kliniker där tatueringar eller permanent makeup genomförs är däremot extremt noga med hygienen och sterilisering.  Det handlar både om att ha en god kundvård och att följa de riktlinjer som socialstyrelsen har satt upp.

Bland annat finns det i socialstyrelsens material en guide på sju punkter vad man ska göra vid ett ingrepp för att minimera risken för smittspridning.

Ärrbildning

Så fort man gör ett ingrepp i huden finns risken för ärrbildning. Det kan uppstå som knölar och hudförändringar. Olika delar på kroppen får dessa resultat olika mycket. Exempelvis är bröstbensområdet extra lätt påverkningsbart.

För att minska risken för detta har socialstyrelsen riktlinjer om hur arbetet ska ske. Exempelvis gäller det att nålen inte går för djupt samt att nålarna har samma storlek som dess läksmycke.

Är det då farligt med tatuering och permanent makeup? Nej, men det kan bli farligt om man inte väljer etablerade företag som verkligen vet vad de gör.

Inläggsförfattare: Amanda Blom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *