Glöm inte att skydda ögonen

Det finns många faktorer som påverkar vår hälsa. Bland annat handlar det om motion, kost och arv. Men till stor del handlar det även om vilka situationer vi utsätter oss för och hur vi skyddar oss. Det handlar om allt från att ha säkerhetsbälte när vi åker bil till att ta på arbetshandskarna vid hemmasnickeriet. Och glöm inte att skydda ögonen, och välj i så fall rätt ögonskydd.

De enklaste skyddsglasögonen ser ut som vanliga glasögon med större glas och bredare båge. Dessa skyddar framförallt från saker som kommer framifrån. I vissa fall har de stora likheter med de större solglasögon som finns på marknaden. Men i detta fall är de av betydligt högre kvalité.

Korgglasögon, genomskinliga.De glasögon som däremot skyddar mest är så kallade korgglasögon. Det är heltäckande glasögon som därmed både skyddar framifrån och om det skulle komma en flisa farande från sidan. Utseendemässigt kan de liknas med cyklop alternativt heltäckande skidglasögon.

Fodral

Köper du dyrare skyddsglasögon bör dessa även förvaras i ett anpassat fodral. På så vis repas glaset/plasten betydligt mindre och du kan använda dem längre. Att ha skyddsglasögon med allt för många repor kan vara en säkerhetsrisk och i sådant fall bör de bytas ut.

Toning

En annan säkerhetsdetalj som kan finnas på skyddsglasögon är toning. Det finns glasögon både helt utan toning, med svag toning och med rejäl toning. Här får man utgå ifrån var man kommer att jobba. Toningen är speciellt bra om man kommer att arbeta i soligt område, på sjön där ljuset reflekteras i vattnet eller liknande.

Toningen ska däremot inte användas som ett skydd mot svetsloppor och det starka ljus som uppstår. I detta fall måste speciella ansiktsskydd användas.

Snöre

Ytterligare en säkerhetsdetalj är om det finns snöre eller inte samt hur detta är konstruerat. Detta gäller enbart den första sortens skyddsglasögon. När de är heltäckande har de alltid ett spänne bakom huvudet och i detta fall är säkerhetssnöret onödigt. Men på de enklare modellerna finns alternativet både med och utan snöre.

Om dina skyddsglasögon har snöre och du tappar glasögonen kommer de fortfarande att hänga kring din hals. Detta genom att snöret håller dem på plats. I vissa fall kan även snöret förkortas och därmed delvis spänna fast dina glasögon på huvudet.

Välj skyddsglasögon efter det behov du har att skydda dig – inte efter pris.

Inläggsförfattare: Amanda Blom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *