Poke bowl med tofu och mathavre

Poke bowl med tofu är ett riktigt gott veganskt recept som du enkelt lagar. I det här receptet har vi valt att använda oss av mathavre istället för ris som är vanligt att ha i …

poke-bowl

Poke bowl med tofu är ett riktigt gott veganskt recept som du enkelt lagar. I det här receptet har vi valt att använda oss av mathavre istället för ris som är vanligt att ha i poké bowls. Vi valde att ha med rödkål, ärtor och mango i detta recept men det går bra att ta de grönsaker du gillar eller som finns hemma i kykskåpet.

Vad är poke bowl?

Poké bowl kommer urspungligen från Hawai där det uttalas “poh-KAY bowl”. Poke betyder ”skära i bitar” och brukar vanligtvis innehålla ris, fisk i bitar tillsammans med grönsaker och en dressing. Numera kan man äta poke bowls på var och varannat lunchställe, även i Sverige.

Mathavre istället för ris

Mathavre är ett svenskt alternativ till ris. Mer klimatsmart eftersom det inte behöver färdas lika långt. Dessutom innehåller mathavre dubbelt så mycket protein som ris vilket ger en längre mättnadskänsla. Mathavre finns i de flesta mataffärerna bland torrvarorna.

poke-bowl

Vegansk poke bowl

4 port
Du behöver:
3 dl matvete
2 paket tofu (540 g)
1 msk tamarisoja
1 vitlöksklyfta
300 g rödkål
300 g frysta ärtor
1 mango
sesamfrön

Poke bowl sås

1,5 dl jordnötssmör
1 pressad vitlöksklyfta
2 cm ingefära
1 krm cajenpeppar
2 dl vatten
1 msk tamarisoja
1 msk äppelcidervinäger

Så här gör du vegansk poké bowl:

1. Koka matvetet enligt anvisning.
2. försök att pressa ur så mycket vätska från tofun som möjligt och skär den i bitar.
3. Blanda soja och en pressad vitlöksklyfta tillsammans med tofun.
4. Stek tofun på låg temperatur.
5. Skär rödkål och mango i bitar.
6. Värm ärtorna enligt instruktion.

Sås:
Blanda alla ingredienserna i en skål tills de fått en jämn konsistens.

Lägg upp matvetet i botten. Lägg sedan på tofun och grönsakerna tillsammans med jordnötssåsen. Toppa gärna med seamfrön. Färdigt att äta!

Lämna en kommentar