Studie visar att städning kan vara lika bra som träning

Fullt upp med vardagslivet så du inte hinner träna? Lugn – en undersökning visar att städning kan likställas med träning. Detta i likhet med en rad hushållssysslor.

Det är tidningen Måbra som publicerade artikeln där det går att läsa att städning är minst lika bra som träning. En glädjande nyhet för stressande småbarnsföräldrar som inte hinner mer än att handla och laga mat, städa samt ta hand om barnen.

Undersökningen bygger på 130 000 personer som man följt under en period av sju år. Studien genomfördes i Kanada men bygger på personer runt om i hela världen. En tydlig slutsats var att motion minskade dödligheten – vilket bekräftats i mängder av studier tidigare. Men framförallt handlar det om vardagsmotion och det behöver inte vara träning. Risken att dö i förtid minskade med hela 28 % bara man var fysiskt aktiv i minst 30 minuter per dag. Detta ”oavsett om du promenerar eller dammsuger”.

Det är alltså lätt att lockas till att köpa städhjälp, flytthjälp och färdiga matkassar för att få ihop livspusslet. Tjänster som lösgör tid som sedan kan läggas på grym och olika träningsformer för att man ska må bra. Det är även så som städföretagen lyfter fram sina tjänster.

När en bokning sker av flyttstädning i Malmö med Perfekt Städ förmedlas att kunden kan ”får tid över till annat i samband med flyttningen”. Det ligger en hel del i detta då man kan fokusera på allt från kontrakt och nycklar till egentid.

Omvärdera hushållsarbetet

Utifrån studien bör man alltså kunna omvärdera hushållsarbetet och den rörelse som uppstår i städning och plockning. Rent hälsomässigt kan hushållsarbete delvis likställas med träning. Om sedan alla tycker att det är lika kul att dammsuga som att spela en match tennis återstår att se…

Inläggsförfattare: Amanda Blom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *