Vägen till ekonomisk frihet

ekonomi

Ekonomisk frihet!

Vad är det och hur kan vi nå dit? En viktig del till att må bra är att hålla koll på din ekonomi. Att oroa sig för hur allt ska gå ihop i slutet av månaden bidrar till onödig stress och psykisk ohälsa. Genom att planera dina inköp är det möjligt att få lite pengar över som kan investeras. Kanske drömmer du om att någon gång kunna köpa ett semesterboende eller att göra en längre resa eller att till och med kunna gå i pension några år tidigare? Att sätta upp mål och börja spara idag är ingen dum idé. Att kunna styra över sin egen tid är en enorm frihetskänsla.

Vad som räknas som rikedom för någon behöver inte vara samma sak för en annan. Många värdesätter att kunna gå ned i arbetstid och ha mer tid för familjen eller övriga fritidsintressen. Hur kan man komma till finansiell frihet? Första steget är att börja spara pengar varje månad. Det behöver inte vara mycket, huvudsaken är att det blir av. Sätt upp en målbild med delmål på vägen så blir det enklare att hålla motivationen uppe.

Gör en budget

Börja med att se över dina utgifter. Logga in på din internetbank och gå igenom alla utgifter de senaste året. Är det några poster som sticker ut i din ekonomi? Sätt upp en budget för vad som är rimligt framöver och gör en kalkyl. Har du en buffert? Alltså pengar som finns på ett konto om något oplanerat skulle inträffa. Exempelvis om bilen går sönder, en dyr tandläkarnota eller om du måste göra någon reparation i ditt boende. Oförutsedda händelser kommer att komma och har du inga ekonomiska resurser att ta av kan det psykiska måendet bli lidande.

Börja spara i aktier eller fonder

Sätt upp ett automatiskt månadsspar genom att bestämma en fast summa som förs över till din nätbank. Gör så att överföringen sker så tätt inpå lön som möjligt eftersom risken att du spenderar pengarna på onödiga spontanköp minskar om det inte finns pengar på kontot. Vill du lära dig mer om aktier och fonder tipsar vi om Ekonomisnack.se som har bra guider till att investera i aktier eller fonder. I början kan det kännas som en djungel när man ska sätta sig in i sitt sparande och då kan det vara bra att ta hjälp från expert och läsa på hur man går tillväga för att få de bästa ekonomiska förutsättningarna.

Ekonomisk frihet genom FIRE

En rörelse som vuxit sig stark är FIRE som står för Financial Independence and Retire Early. Den går ut på att man tidigt gör smarta val med en sparsam livsstil och ett aggressivt sparande som investeras i aktier och fonder så att man kan nå ekonomisk frihet. Allteftersom tiden går växer pengarna till en passiv inkomst som med tiden blir så pass stor att den kan täcka de fasta kostnaderna. Utgångspunkten är att det lilla sparandet växer till något större genom ränta-på-ränta-effekten.

Lämna en kommentar