Vaniljextrakt

Vad är vaniljextrakt? Vaniljextrakt extraheras från vaniljstången för att få vaniljen mer lättillgänglig i flytande form. Eftersom den innehåller de naturliga komponenterna som fås från vaniljstänger innehåller de vanilj i en mycket koncentrerad form som …

vaniljextrakt

Vad är vaniljextrakt?

Vaniljextrakt extraheras från vaniljstången för att få vaniljen mer lättillgänglig i flytande form. Eftersom den innehåller de naturliga komponenterna som fås från vaniljstänger innehåller de vanilj i en mycket koncentrerad form som passar bra till bakning eller annan smaksättning.

Vaniljextrakt utan alkohol

De flesta vaniljextrakt som man köper i butik använder alkohol som bas för att extrahera vaniljsmaken. Det finns olika anledningar till att undvika alkohol men vill du inte ha alkohol i din bakning kan du göra eget vaniljextrakt med endast tre ingredienser som vi går igenom längre ned.

Vanilj från bäver

En del produkter som går att köpa i butik använder sig av naturlig arom som smaksättning till sitt vaniljsocker istället för vanilj från vaniljstången. För att få fram naturlig arom med vaniljsmak använder sig en del tillverkare av Castoreum, eller bävergäll som är ett sekret som utvinns ur analkörtlarna på bävrar. En mer vanlig komponent i aromen utvinns från tall. Idag finns inga krav på att ange vilket ursprung aromen har. Vill du undvika aromen rekommenderar vi att du använder dig av naturlig vaniljstång.

Gör eget vaniljextrakt:

Ingredienser:

  • 2 vaniljstänger 
  • 50 g socker
  • 100 ml vatten

Så här gör du eget vaniljsocker:

  1. Skär ett snitt längs med långsidan och skrapa ur fröna.
  2. Mät upp sockret och lägg det i en kastrull som du värmer långsamt tills det blivit ljusbrunt.
  3. Tillsätt sedan vatten, de bortskrapade vaniljfröna och vaniljstängerna. Låt alla ingredienser sjuda i 5-8 minuter på låg temperatur. Ta sedan bort vaniljstängerna.
  4. Häll i vaniljsockret i en steril glasburk eller flaska som du sedan försluter. Låt det svalna.
  5. Förvara mörkt och svalt.

Det är viktigt att använda rena glasburkar eller flaskor för att hindra bakterietillväxt. Använd rena skedar när du serverar vaniljextraktet så håller det längre. Förvarar man det rätt kan det hålla i flera veckor.

Lämna en kommentar